Antalet personer som blir Glutenintolleranta eller har Glutenkänslighet ökar hela tiden, hur kan det komma sig? Har människan plötsligt blivit så känslig mot spannmål?
Inte riktigt, men den största anledningen är nog att de spannmål vi erbjuds i butiken är så förädlade och förändrade jämfört mot de ursprungliga gräs/spannmål vi hade för bara några hundra år sen, och glutenmängden i spannmålen har ökat och näringsvärdet minskat.
Har du hört talas om att din äldre släktingar hade glutenintollerans och laktosintollerans t.ex, nej det var nog mycket ovanligt. Det säger en del om vad som hänt de senaste 50 åren.
Jag kan ibland känna mig frustrerad över allt fusk inom livsmedelsindustrin, där allt bara handlar om att tjäna mer pengar, på konsumenternas bekostnad. Man förädlar livsmedel så de ska växa snabbare, bli större, bli mer motståndskraftigare mot angrepp och bli mer lönsamma att odla, men på bekostnad av näringsvärde och vår hälsa.
Därför väljer jag att köpa Svenskodlat, ekologiskt "kulturspannmål" och baka mitt eget Surdegsbröd. Det ger mig ett bröd som är betydligt nyttigare, med ett bra mjöl som inte innehåller lika mycket gluten och där merparten av glutenproteinet fermenteras bort under själva jäsningsprocessen. Sen är det otroligt gott med hembakat surdegsbröd bakat på bra mjöl som bakats med kärlek, det går inte att jämföra med butiks-bröd. 😃
Varför är det inte bra att äta så mycket gluten då, kanske någon undrar?
Gluten är bl.a. kraftigt inflammationshöjande och motverkar dessutom förnyelsen av den viktiga tarmfloran, vilket inte alls är bra. Tarmfloran är otroligt viktig för vårt välmående och vårt immunförsvar, så den behöver vi ta hand om.
Evolutionärt har människan ätit naturligt glutenfritt till 99,9% och våra tarmar har egentligen inte de enzymer som krävs för att bryta ner större mängder med gluten.
Värstingen när det gäller gluten är vårt moderna vete, där gluten utgör 80-85% av proteinhalten.
Inom livsmedelsindustrin tillsätter man dessuom extra gluten för att få bättre bakresultat, vilket gör att vi får i oss ännu mer gluten, vilket har gjort att mängden gluten i bröd har tjugodubblats jämfört med när man bakade bröd på våra ursprungliga sädeslag, så det är ju inte så konstigt att det är så många som har problem med magen, matsmältningen, näringsupptaget och får diagnosen glutenintollerans eller -känslighet, och mår så mycket bättre när de väljer bort gluten.
Så mitt råd är att undvika vetemjöl så långt det är möjligt, dra ner på spannmål generellt, välja kulturspannmål och baka eget Surdegsbröd istället för att köpa bröd från butikshyllan.
Må så gott!
Kram Patricia
PS! Prenumererar du inte redan på mitt nyhetsbrev, anmäl dig längst ner på sidan för att få ännu mer tips, råd, recept, inbjudningar till webinar och andra evenemang mm.