Vem vill inte ha något gott till fikat?
Men gott behöver inte vara onyttigt, så därför har jag ofta någon typ av nyttiga bollar redo i kylen. De är enkla att göra, bara att slänga ner alla ingredienser i matberedaren och sen rulla bollar. De håller sig bra i kylen och är smidigt att ha till hands när man vill ha något gott till fikat.
Är man van att äta mycket socker kanske man upplever dem som väldigt osötade, men för min smak räcker 4 dadlar, och de är goda även utan dadlar om man vill göra dem helt sockerfria (dadlar är sött).
Jag mäter sällan, men den här gången blev receptet ungefär såhär:
4 urkärnade dadlar
1 dl naturella cashewnötter
1 dl eko glutenfria havregryn
1 dl eko kokosflingor
3-4 msk vassleproteinpulver med vaniljsmak
3 droppar Madagaskar vanilla Eterisk olja
3 msk eko kakao
1 msk hampafrö
100-125 g smör
Kör ihop allt till en lagom slät deg i matberedaren och rulla lagom stora bollar som rullas i kokosflingor...klart 😃
För att variera smaken kan du smaksätta med Eteriska oljor, t.ex ta ett par droppar Star Anise (stjärnanis) och Fennel (fänkål) för lakrits smak. Eller ett par droppar Cinammon bark el Cassia för kanelsmak. Eller Cardamomm för kardemummasmak. Prova dig fram till vad du gillar. Och kom ihåg att mina tips med eteriska oljor endast gäller doTERRA's oljor som är 100% rena och säkra, vilket de flesta andra oljor inte är.
Lägg dem i en burk med lock och ställ in i kylen så de får stelna lite innan du äter dem. Och har de legat någon dag i kylen kan de bli lite hårda, så då kan det vara bra att ta fram dem en liten stund innan du ska fika, t.ex samtidigt som du startar kaffebryggaren eller vattenkokaren.
Hoppas du gillar receptet!
PS! Har du sett Mini-kursen om Eteriska oljor eller att du kan prenumerera på mitt nyhetsbrev,
du hittar dem längst ner på sidan 😃
Må så gott!
/Patricia